Friday, November 20, 2009

Radiasi Tenaga Dalam ( 2 )

Salam hormat dan rahayu.


Pada peringkat pertama telah pun saya terangkan definisi Tenaga Dalam, kini saya teruskan penjelasan lanjut untuk tatapan pembaca blog ini. Umumnya, Tenaga Dalam terhasil melalui pernafasan yang halus dan bermulanya dari peringkat tinggi dari setiap aliran, kerana pernafasan yang halus akan membawa ketenangan, sehingga memudahkan untuk melakukan meditasi.


Tenaga Dalam pasti terhasil jika ada sentuhan dimensi etherik (etheric body) sesuatu objek dengan objek yang lain, antaranya manusia dengan manusia, manusia dengan benda, manusia dengan haiwan, dan manusia dengan persekitaran.

Bagaimana Tenaga Dalam saling berhubung? penjelasan yang mudah boleh diberi, antara contohnya melalui hubungan psikologi: si A ada emosi, si B tidak beremosi. Justeru :  • si A : informasi dari minda (otak) ke seluruhan jaringan saraf terputus-putus atau terganggu


  • si B : apabila minda si A terputus, si B boleh membuat serangan minda, disadari atau tidak.


  • Setiap kemahuan si B boleh dikawal. Hal ini boleh terjadi jika etheric si B menguasai si A.

Ada beberapa perkara yang boleh mengaktifkan Tenaga Dalam (menerusi proses tertentu) iaitu;
  • adanya fokus tekanan pada sushumna iaitu diolah, dibuat dengan cara melatih pernafasan.


  • mengingat Allah dengan sering melakukan zikir


  • adanya tekanan yang berat

Jika tekanan pada sushumna sudah terjadi, atau kebangkitan tenaga dalam telah mencapai chakra tertentu, maka pada bahagian tertentu kebangkitan tenaga dalam akan terasa panas akibat konsentrasi yang berterusan, maka pengolahan tenaga itu perlu dilakukan.

No comments:

Post a Comment