Friday, September 17, 2010

Usah Berjiwa Kotor.
Salam hormat dan rahayu.


Setiap individu berhak menentukan fahaman, kepercayaan, dan agama masing-masing. Apa jua agama yang dianut, seseorang itu perlu mempunyai keyakinan dan akidah yang mantap untuk capai makam jiwa yang tertinggi. Apakah seseorang itu tidak kira apa jua bangsa, kepercayaan, dan agama dapat menguasai kerohanian yang tinggi? Apakah penguasaan kerohanian ini dapat memberi impak yang positif pada diri sendiri mahupun kehidupan orang lain?


Cuba kita lihat diri dan hati masing-masing, adakah kesemuanya ini memberi manfaat yang berkesan dan berfungsi dalam kehidupan harian, apakah seseorang itu dapat menilai sejauh mana diri ini dapat menguasai diri dalam apa jua keadaan dan tabah menghadapi sebarang dugaan? Jika seseorang itu hilang sifat tabah, maka hilanglah keberanian untuk menghadapi sebarang risiko apatah lagi meneruskan perjuangan yang belum selesai.

Apa jua anutan agama, setiap agama mahukan penganutnya meningkatkan kerohanian dan membersih jiwa agar saling berbaik sangka, saling membantu, bermoral tinggi, tidak melampaui batas, dan menghormati kepercayaan dan agama orang lain. Justeru, usah prejudis dan menimbulkan konflik dalam kalangan masyarakat yang berbilang kaum, bangsa, dan kepercayaan agama.


memiliki rumah mewah


Manusia sanggup berbunuhan kerana motif tertentu, antaranya pemilikan harta, menguasai kedudukan atau pangkat yang tinggi (status dalam masyarakat), urusniaga yang tidak jujur, keegoan pemimpin yang bersifat diktator, dan mempunyai jiwa yang kotor. Jiwa yang kotor sanggup lakukan apa jua untuk capai matlamat tertentu walaupun mengkhianati rakan seperniagaan, menipu, seterusnya melakukan perkara yang tidak berperikemanusiaan.

No comments:

Post a Comment